Pienempi vaihtoehto kinkulle: Herkullinen fileerulla on täynnä makua – sopii niin arkeen kuin joulupöytäänkin
Täytetty porsaanfileerulla on näyttävä ja täyttävä pääruoka juhlaan kuin juhlaan. Se maistuu niin lämpimänä kuin haaleana tarjottuna.Suomalaisille kinkku on edelleen joulupöydän kirkkain tähti, mutta porsaanlihasta syntyy monenmoista muutakin herkullista. Esimerkiksi pienet perhekunnat tai perinteitä uudistavat kulinaristit nostavat mieluusti kinkusta pienikokoisemman ja uudenlaisen version juhlapöytäänsä.
Porsaan ulkofilee sopii mainiosti tällaiseen tarkoitukseen. Yhtenäiseksi levyksi leikattuna ja kevyesti nuijittuna filee täytetään, kiedotaan kääröksi ja kypsennetään uunissa. Täytteen juju on paistetussa pekonissa, jota sipulit, taatelit ja saksanpähkinärouhe säestävät. Salvia ja rosmariini, saavat makukaverin fenkolinsiemenistä. Täytteen mehevyyden takaa haudutukseen käytetty omenasiideri.
Täytetty porsaan ulkofilee
8–10 annosta
Ainekset
- 1 (noin 1½ kg) porsaan ulkofilee
- 1½ tl suolaa
- 1 tl mustapippurirouhetta
- ½ tl chilihiutaleita
Täyte
- 1 pkt (noin 170 g) pekonia
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 125 g (2 dl) pehmeitä viikunoita
- 70 g (1½ dl) saksanpähkinöitä
- ½ dl salviaa silputtuna
- 2 rkl rosmariinia silputtuna
- 1 tl fenkolinsiemeniä rouhittuna
- noin ¾ tl suolaa
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 2 dl omenasiideriä
Paistamiseen
- 2–3 rkl voita
Valmistusohje
- Leikkaa ulkofilee auki levyksi ja nuiji se kevyesti hiukan ohuemmaksi. Ripottele mausteet levylle ja jätä se maustumaan täytteen valmistamisen ajaksi.
- Silppua pekoni, sipulit ja viikunat. Rouhi pähkinät. Silppua yrtit.
- Kumoa pekonit kylmälle paistinpannulle. Kuumenna sekoitellen, kunnes pekonit ovat ruskistuneet. Lisää sipulit ja kääntele pari minuuttia. Lisää tarvittaessa vähän rasvaa. Kumoa mukaan viikunat ja pähkinät. Mausta yrteillä, fenkolinsiemenillä, suolalla ja pippurilla. Kaada joukkoon siideri. Anna porista, kunnes enin neste on haihtunut. Jäähdytä.
- Levitä täyte lihalevylle. Rullaa levy tiiviisti, sido narulla ja kääri napakasti alumiinifolioon. Siirrä rulla uunivuokaan. Kaada vuokaan pari desiä vettä. Kypsennä 150-asteisessa uunissa, kunnes lihalämpömittari näyttää noin 68 astetta.
- Anna fileerullan vetäytyä 15 minuuttia ennen kääreen avaamista. (Käytä liemet kastikkeeseen.)
- Poista fileestä paistonaru. Kuumenna voi isossa pannussa ja paista liharullaan kauniin ruskea pinta. Tarjoa piparkakkukastikkeen kanssa.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

