Superherkullinen juureslisuke joulupöytään: Taikinakuori kruunaa makunautinnon
Tutut joulun juurekset ladotaan esipaahdettuina vuokaan, kääritään lehtitaikinaan ja kypsennetään uunissa. Tässä yhdistyvät niin laatikoiden kuin rosollin maut uusin maustein.
Suomalaisten ylpeydenaihe, maan alta parrasvaloihin nostetut juurekset, saavat joulupöydässä tärkeän sivuroolin. Kuva: Sanne KatainenTaikinakuoressa juuston kanssa muhinut juureskimara ilahduttaa erityisesti lihattoman linjan kannattajia. Vegaaninen versiokin syntyy suitsait, sillä suomalaiskeksintö Mö Chaver -vuohenvuusto on maukas vaihtoehto vuokaruoan mehevöittäjänä.
Jos taas taikinaosuus tuntuu työläältä, jätä se kokonaan pois ja kypsennä juurekset muuten samaan tapaan.
Juureksia taikinakuoressa
noin 8 annosta
Ainekset
- noin 1 kg juureksia (punajuurta, porkkanaa, lanttua, palsternakkaa)
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2–3 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- 1 rkl tuoretta timjamia silputtuna
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 125 g pehmeää vuohenjuustoa
- 4 levyä (noin 350 g) lehti- tai torttutaikinaa
Voiteluun
- 1 kananmuna
Valmistusohje
- Levitä jäiset taikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön leivinpaperin päälle pakkauksen ohjeen mukaisesti.
- Kuori juurekset ja sipulit. Paloittele pienemmiksi ja leikkaa kaikki ohuen ohuiksi viipaleiksi. Jos haluat pitää värjäävät punajuuret erillään muista juureksista, käsittele ne erikseen.
- Kumoa kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskottele päälle öljy. Lisää hunaja ja mausteet. Möyhi sekaisin ja levitä kasvikset tasaiseksi kerrokseksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi.
- Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vetoisuus noin 1,3 l). Kauli taikina vuoan mittoihin sopivaksi yhtenäiseksi levyksi. Levitä taikina vuokaan niin, että liepeet tulevat pitkiltä sivuilta reilusti yli reunojen.
- Lado vuokaan kerroksittain paahdettuja kasviksia ja murusteltua juustoa. Painele tiiviiksi.
- Käännä taikinan liepeet vuoan päälle. Painele reunat tiukasti kiinni, pistele pinta haarukalla ja voitele munalla.
- Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Peitä leivinpaperilla kypsentämisen loppuvaiheessa, mikäli pinta uhkaa tummua liikaa.
- Anna paistoksen vetäytyä 10 minuuttia. Irrota se vuoasta ja viipaloi tarjoiluvadille. Tarjoa kasvisruokailijan ”kinkkuna” tai liharuoan lisukkeena.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
