Lihojen alkuperämerkinnät pakollisiksi EU:ssa vuonna 2015
BRYSSEL (MT)
EU-maat hyväksyivät torstaina komission esityksen lihojen alkuperämerkintöjä koskevista säännöistä.
Huhtikuusta 2015 lähtien unionissa myytävään sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjanlihaan on merkittävä maa jossa eläin on teurastettu, sekä maa jossa eläin on kasvanut.
Naudanlihalla vastaavat merkinnät ovat pakollisia jo nykyisin.
Vaatimukset koskevat tuoreena tai pakastettuna myytävää lihaa. Valmisruokien ainesosia koskevat eri säännöt.
EU-komissio valmistelee parhaillaan niitä koskevaa uudistusta.
Jos eläin on kasvanut ja teurastettu samassa maassa, riittää yksi merkintä alkuperämaasta.
Jos teurastus on tapahtunut eri maassa, pitää ilmoittaa kasvatuspaikka ennen teurastusta. Sioilla se on maa, jossa eläin kasvoi viimeiset neljä kuukautta elämästään. Lampailla ja vuohilla raja on kuusi kuukautta ja siipikarjalla yksi kuukausi.
Jos liha tulee EU:n ulkopuolisesta maasta, pitää pakkauksessa kertoa maan nimi tai vaihtoehtoisesti käyttää merkintää ”EU:n ulkopuolinen”.
Jauhelihaa koskee poikkeus, jonka mukaan sen kasvatus- ja teurastusmaaksi voidaan ilmoittaa pelkästään ”EU” tai ”EU:n ulkopuolinen”. Tämä koskee varsinkin jauhelihaa, johon on sekoitettu eri maista tulleita lihanpaloja.
Lihojen alkuperämerkintöjen kiristäminen perustuu vuonna 2011 hyväksyttyyn EU:n kuluttajainformaatioasetukseen. Nyt päätetty tiukennus tulee voimaan pelkällä jäsenmaiden päätöksellä.
Esitys hyväksyttiin eläinterveyden ja ruokaketjun hallintokomiteassa äänin 277 puolesta 37 vastaan. Vastaan äänestivät Ruotsi ja Puola. Tsekki, Romania ja Belgia pidättäytyivät äänestämästä.
NIKLAS HOLMBERG
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
