Ruokamaa Ruotsi -hankkeella vientiä
Sverige det nya matlandet eli Ruotsi uusi ruokamaa -visio on maatalousministeri Eskil Erlandssonin mukaan edennyt hyvin tavoitteessaan. Esimerkiksi pienteurastamoiden määrä on noussut yli neljänneksellä 149:ään ja elintarvikevienti kasvanut 16 prosenttia vuodesta 2008 vuoteen 2011.
Ministeriön tavoitteena on vielä kaksinkertaistaa elintarvikevienti viime vuoden 6,8 miljardista eurosta 12 miljardiin vuoteen 2020 mennessä.
Erlanssonin haluaa nostaa Ruotsi kulinarismin kärkeen Euroopassa.
”Visioni päätavoite on lisätä työpaikkoja maaseudulle, pieniä teurastamoita, meijereitä, ravintoloita, turistikohteita. Julkistin visioni vuonna 2008 ja vuonna 2010 pääministeri otti sen koko hallituksen ohjelmaksi”, Erlandsson kehuu.
Maatalousministeriö julistaa ruokamaaohjelmassaan, että alkutuotannon ja elintarvikeyrittäjyyden pitäisi olla yksinkertaista, kannattavaa ja hauskaa. Se on ponnistellut kovasti kaikenlaisen byrokratian vähentämiseksi. Erlandssonin mukaan viljelijöiden ja pienyritysten hallinnollinen taakka onkin vähentynyt selvästi vuodesta 2006.
Erlandsson pitää toimivaa alkutuotantoa perustana sille, että Ruotsista voi tulla tunnettu ruokamaa.
Ruotsissa ruoka nähdään tärkeänä matkailuvalttina. Ruokamaaohjelman aikana matkailijoiden ravintoloihin käyttämä rahamäärä on kasvanut ja maahan on syntynyt yli viisisataa uutta ravintolaa.
Erlandsson puhui kansainvälisessä maataloustoimittajien kongressissa Ruotsissa viime viikolla.
RIITTA MUSTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
