Oma kiviarinauunikyläpuodin salainen ase
JUUKA (MT)
Kun myyjä Eevi Kortelainen vetää pellillisen höyryävän kuumia karjalanpiirakoita leivinuunista esiin, ovat ensimmäiset asiakkaat hänen vieressään jo valmiina tekemään ostoksia.
”Jos lämpimäisten tuoksu leijailee autoa tankatessa puodista nenään, niin harva sitä pystyy vastustamaan”, vakuuttaa 400 metrin päässä Kyläpuoti Kivikylän Herkusta asuva Jouni Hiltunen.
Puoti avasi ovensa viime vuoden marraskuussa. Siitä asti Hiltunen on tehnyt kaikki ruokaostoksensa puodissa. ”Ihmiset eivät enää osaa arvostaa lähiruokaa ja ruuan kunnioitus on muutenkin hävinnyt.”
Hiltusella on pitkä historia kauppakiinteistön kanssa. Hän oli asiakas jo silloin, kun kauppa avattiin vuonna 1975.
Kyläpuodin yrittäjälle Johanna Pajariselle lähiruoka on aina ollut sydäntä lähellä. Siksi olikin itsestäänselvää, että paikallisten tuottajien ja pientuottajien tuotteita otettiin runsaasti puotiin myyntiin. Puodista löytyy tällä hetkellä lähes neljänkymmenen pohjoiskarjalaisen tuottajan tuotteita.
”Yli kolmasosa myynnistä tulee omista leivonnaisista, kuten pullista, leivistä ja karjalanpiirakoista. Toinen runsas kolmannes tulee paikallisten lihatuotteiden myynnistä.”
Paikalliset lihatuotteet saatiin myyntiin, kun sopiva toimittaja löytyi ja lihatuotteiden myynti onkin kasvussa. ”Myimme kahdessa viikossa kokonaisen naudan lihat.”
Pajarisen mukaan puodin alkutaival yllätti positiivisesti. ”Olin varannut puotiin keinutuolin, jotta siellä voisi sitten neuloa villasukkia myyntiin, jos on hiljaista. Keinutuolille ei ole ollut tarvetta, vaan vilskettä on riittänyt.”
Puodin lisäksi Pajarinen on ravintola- ja pitopalveluyrittäjä. Ravintola sijaitsee 6-tien varrella Tulikiven Kivikeskuksessa, puoti on tien toisella puolella.
”Aika menee ruuanlaitossa, leipoessa, esivalmisteluja tehdessä ja kaupan valikoimaa täydentäessä. Ravintolatoiminta ja puoti tukevat hyvin toisiaan.”
SARI PENTTINEN
Ihmiset ovat unohtaneet
lähiruuan
merkityksen
ja ruuan
kunnioituksen.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
