Uusi HK-johtaja tiivistää konsernia
HK Scanin toimitusjohtajana maaliskuussa aloittaneella Hannu Kottosella on selkeä tavoite uudessaan toimessaan.
Pohjois-Euroopan suurimmaksi lihataloksi kasvaneessa yhtiössä yritysostot on toistaiseksi tehty. Nyt tarkoituksena on hitsata konsernin palaset yhteen ja ottaa tehot irti nykyrakenteesta.
”Suomi, Ruotsi, Baltia ja Tanska ovat kaikki vahvoja maaorganisaatioita, joita on myös hoidettu sen mukaisesti”, uusi HK-johtaja sanoo.
”Konsernihyödyissä voi ehkä olla jopa vielä enemmän tehtävää kuin etukäteen arvioin.”
Kottosella on kokemusta konsernien rakentamisesta jo aiemmissa työpaikoissaan Huhtamäellä ja Metsäliitossa.
”Tiedän, miten se käytännössä tehdään. Tämä saattoi olla myös yksi peruste valintaani.”
Suomen tytäryhtiö on parantanut tulostaan viime vuodesta ja Tanskankin siipikarjayhtiön tulos on ollut nyt tavoitteiden mukaista, mutta kannattavuuden kohentamisessa riittää työtä.
HK Scan antoi tulosvaroituksen pääsiäisen alla. Yhtiön tulos painuu tappiolle tammi–maaliskuussa Ruotsin surkean tuloskunnon takia.
Teollisuuden käyttöastetta tullaan parantamaan, mutta myös alkutuotannon ketju toimii Ruotsissa merkittävästi Suomea huonommin, Kottonen arvioi.
”Eläintuotanto on aika huonossa hapessa. Esimerkiksi sikaketjussa on ollut possuista pulaa, mikä heijastuu lihasikaloihin ja koko ketjuun.”
Teurastukseenkin on luvassa muutoksia. Kun tuontilihan määrä markkinoilla kasvaa, vaikeuksissa ovat teurastuksesta vastuuta kantavat yritykset.
Menestyminen edellyttää myös teollisia innovaatioita, joita voidaan jakaa koko konsernin kesken. Esimerkkinä tästä on Rypsiporsas, josta on tulossa oma ruotsalaisversio tänä vuonna.
HK Scan käynnistää ensi vuoden loppuun asti ulottuvan kehitysohjelman, joka tähtää yli 20 miljoonan euron vuosittaiseen tulosparannukseen ja sitoutuneen pääoman merkittävään vähennykseen.
Ohjelma kattaa konsernin toiminnat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Baltiassa.
Tulospetraus edellyttää systemaattista työtä tuottavuuden parantamiseksi sekä kustannusten entistä parempaa hallintaa. Kannattamattomista tuotteista ja tuoteperheistä pyritään eroon.
Myös kysynnän rakentumista halutaan ymmärtää entistä paremmin.
Rahoituskulut söivät yhtiön tulosta viime vuonna, eikä marginaalien pikaista alentumista ole vieläkään odotettavissa.
Käyttöpääomaa pyritään Kottosen mukaan kerryttämään muun muassa vauhdittamalla saatavien keruuta ja pienentämällä varastoja.
”Käyttöpääomalla pyritään pienentämään nettovelkaa, mutta mitään merkittävää helpotusta ei vielä tänä vuonna ole luvassa.”
Nettovelan määrä suhteessa liikevaihtoon oli 107 prosenttia viime vuonna.
Tarkoituksena on hyödyntää konserniyhteistyötä aiempaa paremmin, mutta lyhyellä tähtäimellä eri maiden välinen työnjako ei muutu, Kottonen sanoo.
”Joitain asioita voidaan hoitaa yhdestä maasta käsin, mutta kyse on enemmän johtamisesta kuin itse tuotannosta.”
Ruokamarkkinat ovat muuttuneet viime vuosina rajusti. Suomessa oli pulaa voista joulun alla ja kanamunahyllyt tyhjentyivät nyt pääsisäisenä.
Myös lihasta voi tulla pulaa, Kottonen muistuttaa.
”Kuluttajien on syytä tottua tuotannon määrien vaihteluun. Paluuta pysyvän ylituotannon maailmaan ei enää ole ostovoiman kasvaessa Aasiassa.”
Kottonen perää selvästi nykyistä lyhyempiä sopimuskausia teollisuuden ja kaupan välisiin hintaneuvotteluihin.
”Hintoja on vaikea sitoa pitkäksi aikaa, jos kysynnässä tai tarjonnassa tapahtuu isoja muutoksia tai liian hitaat hintamuutokset syövät kannattavuutta”, hän korostaa.
”Jos kaupan järjestelmät ovat sopeutuneet nopeisiin hintamuutoksiin esimerkiksi bensan myynnissä, miksei se toimisi myös ruokakaupassa.”
Kottonen tuntee itänaapurin. Hän oli Huhtamäen leivissä rakentamassa pakkausteollisuutta jo Neuvostoliiton aikana.
Venäjän-tuotanto ei kuulu HK:n suunnitelmiin tässä vaiheessa, mutta maa kiinnostaa vientikohteena, jos siitä tulee jäsen Maailman kauppajärjestö WTO:ssa.
”Toivottavasti duuma hyväksyy jäsenyyden”, Kottonen toteaa.
”Pohdimme mahdollisuuksiamme kesän aikana. Tosin vienti helpottunee vasta ajan myötä siirtymäaikojen takia. Yllätyksiinkin on syytä varautua.”
TIINA TAIPALE
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
