
Nyt nautitaan lihapullista – ota tästä talteen neljä erilaista versiota
Lihapyörykät tai kotoisasti lihapullat kuuluvat rakastettujen kotiruokien ehdottomaan kärkeen. Sukupolvien ketjussa, luovien kotikokkien hyppysissä pyöryköistä on kehittynyt lukemattomia versioita eri puolilla maapalloa.Kansallisromanttisessa Suomi-kuvassa mummo veivaa pirtissä lihamyllyä ja sekoittaa jauhelihaan vähän sipulia, korppujauhoja, lorauksen kermaa, kananmunan sekä suolaa ja maustepippuria. Mureketaikinasta hän pyörittelee tasakokoisia pullia, ja kohta tuvan liedellä kuumenee valurautainen paistinpannu, jossa voi tirisee valmiina ruskistamaan pyörykät.
Mummon pyöryköiden hohde ei himmene, mutta vuosien varrella olemme rohjenneet tarttua sika-nautaseoksen lisäksi muiden eläinten lihoihin ja oppineet tekemään kala- ja kasvisversioita.
Pannulla paistamisen lisäksi pyörykät kypsyvät höyryssä, upporasvassa, uunissa tai kastikkeessa hauduttamalla. Luovalle kokille jauhelihamassa tarjoaa tuhat ja yksi maustamistapaa. Kun listaan lisätään vielä massan muotoilumahdollisuudet pyöryköistä pihveihin ja murekkeisiin, kuka tahansa vakuuttuu taikataikinan monipuolisuudesta.
Lihapullien herkullisuus tunnustetaan ympäri maailmaa ja sieltä löytyykin mielenkiintoisia versioita. Saksassa käytetään massaan maksaa, meiramia ja muskottipähkinää tai anjovista, jolloin ruoka tarjotaan kermaisen kapriskastikkeen kera.
Lähi-idässä pyöryköitä tehdään myös kamelin ja vuohen lihasta ja niihin tuodaan makua vaikkapa kanelilla ja neilikalla.
Hollantilaiset herkuttelevat bitterbal-pyöryköillä. Niiden lähtökohtana on sakea muhennos, johon sekoitetaan kypsää nyhtölihaa. Jähmettyneestä massasta pyöritellyt pallukat leivitetään ja uppopaistetaan snack-paloiksi, joita napsitaan oluen kanssa pubissa.
Ruotsi on onnistunut liittämään maatunnisteensa lihapulliin, jotka mekin mielellään omimme. Länsinaapurissa lihapulla-ateriaan kuuluu oleellisena osana puolukat ja pikkelöidyt kurkut. Kun lihapullat pyöräytetään vielä riistajauhelihasta, sopii kutsua pöytään arvovieraita.
Kreikkalaisten pyöryköiden sisään sujautetaan pala fetajuustoa ja ne kypsennetään herkullisessa tomaattikastikkeessa uunissa hauduttaen.
Turkkilaisten pyöryköihin, köfte, silputaan korintteja tai rusinoita, pinjansiemeniä ja lehtipersiljaa. Kaneli ja joskus myös juustokumina tuovat jännän makulisän.
Thaimaalaiset pallerot pyöritellään broilerinjauhelihasta, maustetaan limetillä ja chilillä, soija- ja kalakastikkeella sekä inkiväärillä ja valkosipulilla. Korianteri- ja thaibasilikasilppu raikastavat taikinan ja pyörykät kypsennetään keittämällä.
Ruotsalaiset lihapyörykät maistuvat kotoisilta puolukkalisällä ja riistajauhelihasta pyöriteltynä. Kuva: Jarno MelaRuotsalaiset riistapyörykät
noin 50 pikkupyörykkää
- Ainekset
- 400 g peuran tai hirven jauhelihaa
- 1 sipuli hienonnettuna
- 1 dl korppujauhoja
- 1 prk (200 g) kermaa
- 1 kananmuna
- ¾ dl puolukoita
- 1 rkl puolukkahilloa
- 1 rkl sinappia
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- Paistamiseen
- voita
- Kastike
- 2 dl vispikermaa
- 2–3 rkl kokojyväsinappia
- 1 rkl soijakastiketta
Valmistusohje
Ota jauheliha huoneenlämpöön varttia ennen ruoanlaittoa.
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se voissa paistinpannussa. Anna jäähtyä hetki.
Sekoita korppujauhot ja kerma kulhossa. Anna turvota hetki ja lisää sitten muut aineet. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Ota murekemassasta paloja ja pyörittele ne palloiksi öljyllä tai vedellä kostutetuin käsin.
Paista puolukkalihapullat muutamassa erässä voissa paistinpannussa, kunnes ne ovat kauttaaltaan kauniin ruskeita.
Mittaa kastikkeen aineet pannulle. Keitä 2–3 minuuttia, kunnes kastike sakenee.
Tarjoa pyöryköiden kanssa perunasosetta, kastiketta, puolukkasurvosta ja pikkelöityjä kurkkuja.
Pinjansiemenet, korintit, lehtipersilja ja kaneli maistuvat turkkilaisissa pikkuruisissa cocktailpyöryköissä. Kuva: Jarno MelaTurkkilaiset cocktail-lihapyörykät
noin 50 kpl
- Ainekset
- 400 g naudan (tai karitsan) jauhelihaa
- 1 pieni sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 kananmuna
- ½ dl lehtipersiljaa silputtuna
- ½ dl korppujauhoja
- ½ dl pinjansiemeniä
- 2 rkl korintteja
- 2 rkl ketsuppia
- 2 tl kanelia
- 1½ tl suolaa
- noin 1 tl chilijauhetta
- ½ tl mustapippuria
- Lisäksi
- ½ dl vehnäjauhoja
- Paistamiseen
- noin ½ l rypsiöljyä
- Tarjoiluun
- sitruunalohkoja, lehtipersiljasilppua, cocktailtikkuja
Valmistusohje
Ota jauheliha huoneenlämpöön varttia ennen ruoanlaittoa.
Hienonna sipuli ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Mittaa kaikki pyörykkäainekset jauhelihaa lukuun ottamatta kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna turvota kymmenisen minuuttia.
Sekoita joukkoon jauheliha. Kypsennä pannulla tai mikrossa taikinanokare, maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
Pyörittele seoksesta pieniä lihapullia, pyöräytä ne vehnäjauhoissa ja kypsennä muutamassa erässä runsaassa öljyssä kattilassa tai padassa.
Viimeistele persiljasilpulla ja sitruunalohkoilla. Köftet maistuvat sellaisenaan mutta myös pitaleivän täytteenä.
Vinkki: Halutessasi voit kypsentää jauhottamattomat pyörykät 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Tomaattikastikkeessa kypsennettävät lammaspyörykät fetajuustosydämellä vievät ajatukset Kreikkaan. Kuva: Jarno MelaKreikkalaiset feta-lammaspyörykät
26–28 kpl
- Ainekset
- 600 g (2 pkt, à 300 g) karitsan jauhelihaa
- 2 sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 rkl öljyä
- 1 tlk (400 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
- noin 1 dl vettä
- 1–2 rkl lihafondia
- 1 dl korppujauhoja
- 1 dl kivennäisvettä
- 1 kananmuna
- 1 dl mustia oliiveja silputtuna
- 1½ tl suolaa
- 1 tl oreganoa
- ½ tl rosmariinia
- ½ tl mustapippuria
- noin 30 fetajuustokuutiota (1 x 1 x 1 cm)
- 1 rs (250 g) terttukirsikkatomaatteja
Valmistusohje
Ota jauheliha huoneenlämpöön varttia ennen ruoanvalmistusta.
Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota ne pannulla öljyssä. Ota puolet sipuliseoksesta sivuun mureketaikinaa varten.
Kaada pannulle jääneen sipulisilpun päälle säilyketomaatit, huuhtele purkki vedellä ja lisää se sekä lihafondi pannuun. Anna kiehua hetki miedolla lämmöllä.
Mittaa korppujauhot kulhoon ja kaada päälle kivennäisvesi. Lisää joukkoon loppu sipulisilppu, muna, oliivit, mausteet ja jauheliha. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi.
Pyöritä taikinasta 26–28 lihapyörykkää. Paina kuhunkin pyörykkään kuoppa, upota keskelle fetakuutio ja pyöritä pulla tasaiseksi.
Lado pyörykät öljyttyyn uunivuokaan. Kaada päälle kuuma tomaattikastike, nosta päälle kirsikkatomaattitertut ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
Silppua päälle tuoretta oreganoa ja tarjoa lisänä keitettyjä perunoita, pastaa tai riisiä.
Broilerijauheliha höystetään raikkailla thaimausteilla ja kypsennetään keittämällä. Kuva: Jarno MelaThaimaalaiset broileripyörykät
noin 50 kpl
- Ainekset
- 600 g broilerin jauhelihaa
- 15 cm pala purjoa
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 kananmuna
- 1 dl korppujauhoja
- 3 rkl limettimehua
- 2 rkl chilikastiketta (sriracha)
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl kalakastiketta
- ½ dl korianteria silputtuna
- ½ dl thaibasilikaa silputtuna
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- Keittämiseen
- noin 7 dl kanalientä
- Lisäksi
- seesaminsiemeniä paahdettuna
- tuoretta korianteria tai thaibasilikaa
- makeaa chilikastiketta
Valmistusohje
Ota jauheliha huoneenlämpöön varttia ennen ruoanvalmistusta.
Silppua halkaistu, huuhdeltu purjo. Hienonna valkosipulit.
Mittaa kaikki pyörykkäainekset jauhelihaa lukuun ottamatta kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna tekeytyä kymmenisen minuuttia.
Sekoita joukkoon jauheliha.
Pyörittele taikina pieniksi pyöryköiksi. Kuumenna kattilassa kanaliemi kiehuvaksi. Keitä pyörykät kypsiksi muutamassa erässä hiljalleen poreilevassa liemessä. Kypsennysaika on noin 5 minuuttia.
Halutessasi voit sivellä pyörykät makealla chilikastikkeella ennen tarjoilua. Silppua broileripyöryköiden pinnalle tuoretta korianteria tai basilikaa. Ripottele päälle paahdettuja seesaminsiemeniä.
Tarjoa broileripyörykät nuudelien kera. Nuudelit kannattaa kypsentää pyöryköiden kypsennysliemessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





