Näin karjalanpiirakat valmistuvat helposti myös aloittelijoiden käsissä – ota pastakone avuksi
Karjalanpiirakkapohjat valmistuvat pastakoneella kätevästi myös niiden käsissä, joille pulikan pyörittely ei ole tuttua.
Kuvassa karjalanpiirakoita kauratäytteellä. Pastakone toimii hyvin ruislevyjen kaulitsemiseen. Kuva: Janiko KemppiKarjalanpiirakat ovat todellinen suomalaisherkku. Monelle karjalanpiirakoiden valmistaminen voi tuntua työläältä, mitä se osin onkin.
Jos pulikalla karjalanpiirakkapohjien kauliminen tuntuu työläältä tai pohjista tulee epätasaisia, voi avuksi ottaa pastakoneen.
Pastakoneen käytön karjalanpiirakoiden valmistamiseen keksi lähes 30 vuotta sitten kaarinalainen Heimo Lehtonen, joka alkoi tuoda poikansa Rolf Moborgin kanssa Heirol-yrityksellään maahan keittiövälineitä.
Ensimmäisellä matkallaan Milanon messuilla Moborgit löysivät Marcaton pastakoneet. Heirol otti pastakoneet valikoimaansa ja pian Lehtonen huomasi, että Kiteen Hankkijan maataloudesta oli tilattu useampi pastakone.
Lehtonen soitti asiakkaalle kyselläkseen, mitä asiakas niin monella koneella tekisi.
“Ei se mikään pastakone ole! Se on karjalanpiirakkakone!”, vastaus kuului.
Tämä oivallus sai Lehtosen markkinoimaan konetta karjalanpiirakoiden ystäville. 1990-luvun alussa pastakone ja karjalanpiirakat pääsivät MTV:n lähetykseen, mikä sai aikaan satoja pastakonetilauksia hetkessä. Tämän jälkeen ”karjalanpiirakkakonetta” on alettu käyttää myös pastan valmistamiseen.
Kun pastakonetta käyttää ruispohjien valmistamiseen, kannattaa koneeseen syötettävät taikinapalat painella sormella melko ohuiksi, ovaalin mallisiksi. Kun palan syöttää leveämpi pää edellä, painaa kone taikinan pyöreäksi levyksi. Jos taikinaa ei muotoile, voi levystä tulla epätasainen tai liian kapea.
Ohjeen karjalanpiirakoiden valmistamiseen löydät täältä:
Täytteeseen voi käyttää riisin sijasta myös esimerkiksi ohraa tai kauraa. Itse testasin rikotuista kaurasuurimoista valmistettua puuroa täytteenä ja tulos oli todella herkullinen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






