
50-vuotiaan rypyt silottuvat kuumassa suihkussa – näin juhlii HK:n suosikkituote
HK:n Herkkumaksamakkaraa on valmistettu 50 vuoden ajan. Maksamakkaroita ostetaan yli 13 000 kappaletta joka päivä.HK:n valmistama Herkkumaksamakkara täyttää kunnioitettavat 50 vuotta. Makkaraa valmistetaan lähes alkuperäisellä reseptillä HK Scanin Vantaan yksikössä suomalaisesta porsaanlihasta ja -maksasta.
Herkkumaksamakkaran kehitti vuonna 1974 makkaramestari Urho ”Urkki” Hirvonen. Hirvonen tunnetaan myös vuonna 1963 kehittämästään Sinisestä lenkistä.
Maksamakkaran resepti on pysynyt lähes muuttumattomana 50 vuoden ajan. Sen valmistamisesta ja laadusta vastaa maksamakkaratiimi, johon kuuluu muun muassa 40 vuotta maksamakkaraa valmistanut Harri Parta sekä pian eläkkeelle jäänyt Teuvo Laine, joka on tehnyt HK Scanilla makkaroita vuodesta 1976.
”Tätä hommaa ei voi missään koulussa opetella. Maksamakkaran tekijäksi oppii vain kokeneiden mestareiden kanssa työskentelemällä. Koska olemme tässä pikkuhiljaa Teuvon kanssa siirtymässä eläkepäivien viettoon, koulutamme parhaillaan uusia taitavia maksamakkaran tekijöitä”, Parta kertoo.
Maksamakkaran valmistusprosessi on ollut aina sama. Valmiiksi paloitellut liha ja maksa jauhetaan, jonka jälkeen joukkoon sekoitetaan vesi, mausteet ja suola. Seos lämmitetään kutterissa, jolloin saadaan aikaan hienojakoinen ja tasainen massa.
Massa pursotetaan muovikuoreen, josta kone leikkaa sopivia pätkiä ja laittaa metalliset niitit niiden päihin. Tämän jälkeen maksamakkarat kypsennetään kuumassa vedessä, jonka jälkeen ne jäähdytetään. Tässä vaiheessa makkarat ovat ryppyisiä. Sileiksi makkaratangot tulevat, kun ne saavat vielä kerran kuuman suihkun krymppärissä eli kutistuslaitteessa.
”Kaikkiaan maksamakkaran valmistukseen kuluu aikaa vajaat kaksi tuntia. Vaikka koneet hoitavat maksamakkaran valmistuksen pääosin, tarvitaan työvaiheissa myös osaavia käsiä”, Laine kertoo.
Maksamakkarapakkauksen avaaminen ja avatun pakkauksen säilyttäminen tuottaa joskus päänvaivaa. Avatun maksamakkaran suojaamiseen kannattaa käyttää läppäkikkaa:
”Leikkaa maksamakkaratanko toisesta päästä terävällä sahanteräveitsellä melkein kokonaan poikki, niin että päähän jää ikään kuin pieni läppä. Kieritä muovikuorta toisesta päästä, jolloin maksamakkaraa tulee ulos kuoresta tarvittava määrä. Käännä läppä jäljelle jäävän maksamakkaran suojaksi ja säilytä jääkaapissa”, HK Scanin lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Marika Rikkonen kertoo.
HK:n Herkkumaksamakkaroita valmistetaan lähes viisi miljoonaa kappaletta vuodessa. Tarjolla on perinteisen maksamakkaran lisäksi maustettuja maksamakkaroita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




