Riisistä ja rusinoista on tullut arkiruokaa, mutta aikanaan ne päätyivät suomalaisten joulupuurolautasille päinvastaisesta syystä
Ohrasuurimoiden myyntiluvut ja lähiruokatrendi viittaavat siihen, että entistä useampi keittelee esivanhempien tapaan ohrapuuroa.
Riisipuuroa varhaisemmat joulupuurot valmistettiin 1800-luvulle asti useimmiten ohrasta. Kuva: Jaana KankaanpääRiisipuurosta tuli Suomessa suosittua syötävää heti, kun sen makuun päästiin, kertoo arktisen ja pohjoisen historian yliopistonlehtori Ritva Kylli Oulun yliopistosta.
”Hyvän maun lisäksi suomalaiset rakastuivat riisipuuron kauniin valkoiseen väriin. Suurimpien juhlien aikana haluttiin syödä kaikkein arvostetuimpia herkkuja, joten riisipuurokin tuli luontevaksi osaksi suomalaisten joulunviettoa.”
Riisipuurosta tuli Kyllin mukaan koko kansan jouluruokaa 1900-luvun alkuvuosina, kun riisiä alkoi olla saatavilla niin paljon, että sitä riitti jokaisen halukkaan puurokattilaan. Varakkaimmissa kodeissa riisipuuroa oli tarjottu jouluna huomattavasti pidempään, sillä jo 1800-luvun alkupuolelta on säilynyt tietoja kanelin kanssa tarjotusta riisipuurosta.
Koska riisi ei Suomessa kasva, ei ole vaikea arvata, että joulupuuro valmistettiin pitkään jostain ihan muusta kuin riisistä. Riisipuuroa varhaisemmat joulupuurot valmistettiin 1800-luvulle asti useimmiten ohrasta, mutta ohra sai vähitellen tehdä joulun puurokattilassa tilaa eksoottisena ja hienona pidetylle riisille.
Ohrapuuro koki Suomessa uuden tulemisen toisen maailmansodan aikana ruokapulan takia, Kylli kertoo.
”Riisipuuroon siirryttiin silloinkin heti, kun riisiä oli taas sodan jälkeen saatavissa.”
Riisipuuroa ei kannata keittää mistä tahansa riisistä, sillä puuroriisin pitää nimensä mukaisesti puuroutua.
”Puuroutuvuus tulee siitä, että puuroriisiä ei parboil-käsitellä, vaan se on takertuvaista”, kertoo Myllyn Parhaan markkinointijohtaja Johanna Kemppinen.
Parboil-riisit esikäsitellään kuuman vesihöyryn avulla siten, että riisi pysyy keitettäessä irtonaisena. Parboil tulee sanoista partially boiled, eli osittain keitetty, ja siksi parboil-riisit myös kypsyvät käsittelemättömiä riisejä nopeammin.
Puuroriisi oli Myllyn Parhaalla pitkään sesonkituote, ja edelleenkin valtaosa puuroriisistä myydään marras–joulukuussa. Puuroriisiä on kuitenkin viime vuosina alkanut mennä aiempaa enemmän myös vuoden muina kuukausina.
Kemppinen arvelee, että yhtenä syynä saattaa olla sushin suosio. Hän kertoo, että yleensä ruokatrendit menevät niin, että ensin jotain maistellaan ulkomailla, sitten kotimaan ravintoloissa ja sitten kokeillaan samaa kotona.
”Sushiriisiä voi olla vaikea löytää tai sille ei ole muuta käyttöä, joten mahdollisesti moni on kokeillut puuroriisiä sushinvalmistuksessa”, Kemppinen arvelee.
Riisi on olennainen osa Kaukoidän ruokakulttuureja, mutta itse asiassa riisiä kasvatetaan myös Etelä-Euroopassa. Esimerkiksi Myllyn Parhaan puuroriisi ja irtonainen lisäkeriisi tulevat muun muassa Espanjasta ja Italiasta.
”Riisipuuroa ei kannata keittää mistä tahansa riisistä, sillä puuroriisin pitää nimensä mukaisesti puuroutua.”
Suomalaisten riisipuuronnälkä kasvaa samaa tahtia päivien pimetessä – ainakin, jos Valion reseptien katselumääriä on uskominen. Riisipuuroreseptien katselumäärät alkavat nousta jo syyskuun alusta alkaen, kertoo Valion viestintäpäällikkö Aino Laakso.
”Joulukuun alussa sivukatselut ovat käytännössä viisinkertaistuneet verrattuna syyskuun tilanteeseen ja katselupiikki sattuu jouluaattoon ja sitä edeltäviin päiviin. Tällä hetkellä suosituin puuro reseptipalvelussamme on nimeltään helppo riisipuuro.”
Valiolla arvellaan riisipuuron suosion syiksi paitsi perinteitä, myös puuron monipuolisuutta. Riisipuuron voi valmistaa liedellä tai uunissa, siihen voi upottaa omenaa tai muita lisukkeita ja siitä on helppo tehdä vaikka vegaaninen versio. Lisäksi riisipuuro taipuu jälkiruokien ja leivonnaisten raaka-aineeksi.
Suomalaisten riisipuuronhimo näkyy paitsi puuroreseptien katselussa, myös puuronkeittoon sopivien maitotuotteiden myynnissä. Valio Kiehu -maitojuoma on tarkoitettu erityisesti keitettäviin ruokiin, ja sen myynti painottuu Laakson mukaan selkeästi joulun aikaan. Myös täysmaidon myynnissä näkyy joulun aikaan selkeä piikki.
Riisipuuron kanssa on tapana tarjota kuivatuilla hedelmillä ryyditettyä kiisseliä. Rusina- ja luumukiisselin ja sekametelisopan suosion takana on sama syy kuin riisipuuronkin suosiossa. Rusinat, luumut ja vastaavat olivat nimittäin samalla tavalla arvostettuja syötäviä tuontituotteita kuin riisikin, huomauttaa Kylli Oulun yliopistosta.
”Tuontituotteita ostamalla oli mahdollista osoittaa asemaansa esimerkiksi 1700-luvulla, jolloin ne yleistyivät Suomessa varakkaiden säätyläisten keskuudessa.”
Tuontituotteita on usein haluttu tarjota kerralla useampia, joten riisipuuroa on ollut luonteva tarjota kuivatuista hedelmistä tehtyjen ruokien kanssa, Kylli lisää. Samasta syystä piparkakkuihin yhdistettiin monia erilaisia tuontimausteita.
Joulupuuron mutustaminen näkyy Valiolla myös marjakeittojen myynnissä, sillä joulukuun myydyin marjakeitto on luumu-rusinakeitto. Aiemmin kyseistä keittoa oli saatavilla vain lokakuusta joulukuuhun, mutta suosion vuoksi sen saatavuutta on pidennetty maaliskuuhun asti, Laakso kertoo.
Koska riisistä on tullut Suomessa arkiruokaa, ohrasuurimot ovat alkaneet ainakin jossain määrin tehdä paluuta puurokattiloihin. Ohrasuurimoita myydään sekä rikottuina että kokonaisina, ja näistä rikotut suurimot kypsyvät nopeammin.
”Ohrasuurimoita menee ympäri vuoden, ja nykyään jouluna kysyntään on kasvamassa selvä piikki”, kertoo Kemppinen Myllyn Parhaalta.
Kemppinen arvelee, että monet vallalla olevat ruokatrendit vaikuttavat ohran renessanssiin. Kyseessä on kotimainen vilja, jolla on pienempi hiilijalanjälki riisiin verrattuna. Lisäksi ohrassa on vesiliukoista ravintokuitua, beetaglukaania, samoin kuin kaurassakin. Sekä kauran että ohran beetaglukaanin on todettu alentavan kolesteria, ja terveysväitteellä on myös Euroopan Unionin hyväksyntä.
Toisaalta riisipuuron asema on edelleen todella vahva, ja siihen on Kyllin mukaan useita syitä. Ensinnäkin riisipuuroon liittyy tärkeitä joulurituaaleja, kuten mantelin piilottaminen ja etsiminen. Riisipuuro on tuttu myös joulukorteista, joissa tontut hämmentävät valkeaa puuroa.
”Lisäksi ihmiset haluavat joulupöytäänsä lapsuudestaan tuttuja makuja, ja monilla nimenomaan riisipuuro on ollut hyvin keskeinen jouluun liittyvä asia”, Kylli kertoo.
”Ohrasuurimot ovat alkaneet ainakin jossain määrin tehdä paluuta puurokattiloihin.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










