Lukijalta: Vähittäiskauppa on tuhoamassa suomalaisen lihantuotannon
Tuontilihan tulisi olla kasvatettu samoilla ehdoilla, mitä vaaditaan suomalaiselta tuotannolta, kirjoittaa Kalevi Pukara. ”Tässä sitä lakia tarvitaan ja pikaisesti, ennen kuin on myöhäistä.”Kun luin s-ryhmän päivittäistavarakaupan johtajan Sampo Päällysahon vastauksen MT:n kysymykseen lihantuotannon vastuullisuudesta (MT 22.4.), mietin, että mikä on kaupan vastuu.
Olemme käyneet yhteissikalaa perustettaessa tutustumassa Tanskan ja Saksan sikaloihin. Niissä porsaiden saparot typistetään eli leikataan poikki. Tuotanto-olosuhteissa, joissa eurooppalainen sika pääasiassa tuotetaan, stressaantuneet porsaat järsisivät ilman typistämistä toistensa saparot.
Suomessa saparollisen sian tuottaminen on arkipäivää. Muualla Euroopassa ihmetellään, kuinka me täällä Suomessa pystymme siihen.
Lisäksi Suomen sikalat, vähänkin suuremmat, maksavat kymmenien tuhansien eurojen salmonellavakuutusmaksuja suomalaisten kansanterveyden hyväksi, jotta sikalat voidaan pitää salmonellavapaina. Suomessa ei helpolla käytetä yhteislääkityksiä, muualla Euroopassa se on valitettavan yleistä.
Sikatilojen määrä on hieman alle 700, kun 10 vuotta sitten sikatiloja oli vielä yli 2 000. Koettakaa nyt kaupan alan edustajat ymmärtää, että ne nuoret, jotka vielä ovat alalla mukana, pitää saada alalla pysymään. Maassamme on jo monta kuntaa, jossa ei ole enää yhtään sikalaa.
Kaupan täytyy kantaa huolta tulevaisuuden ruokahuollosta. Sen pitää olla itsestään selvää ilman mitään markkinalakeja.
Ymmärrän kyllä, että nykyajan johtajat on koulutettu kovan tuloksen tekemiseen. Länsimaiden keskittyneimmällä vähittäiskaupalla se on helppoa, aina löytyy heikompi osapuoli jota on helppo kyykyttää. Tuon kilpailun jäljet kyllä näkyvät monilla alueilla tyhjenevissä maaseutukylissä.
Kaikki kotimainen lihantuotanto on kovan sääntelyn alaista, ja ellei määräyksiä noudata, sanktiot ovat kovat. Siksi kaupassa myytävä tuontiliha tulisi olla kasvatettu samoilla ehdoilla kuin täällä Suomessa. Tässä sitä lakia tarvitaan ja pikaisesti, ennen kuin on myöhäistä.
Sikatiloilla on tehty miljoonien investointeja suomalaisen ruoantuotannon puolesta, samoin Atrialla, HK:lla ja Snellmanilla. Jos tuontilihan osuutta aletaan kasvattaa, siirtyvät nämäkin investoinnit tuhansine työpaikkoineen pikkuhiljaa ulkomaille.
Kalevi Pukara
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat












