Pientuottajien löytäminen ei ole tavan kuluttajalle helppoa – voisiko toimittajat koota valtakunnalliseen appiin?
Tavallinen kuluttaja tarvitsisi helpon kanavan pientoimittajien ruokien löytämiseen, pohtivat Filip Langhoff ja Linda Stenman-Langhoff. ”Jos joku haluaa kehittää apin, ehkä voimme olla siinä mukanakin.”
Från jord till bord -ohjelma kuvattiin vuonna 2015. Se tuli Yleltä ulos vuonna 2016 ja nyt se uusitaan neljättä kertaa. Merja Nieminen (vas.), Filip Langhoff ja Linda Stenman-Langhoff. Kuva: Marika Hill/Five Corners Production/YleTähtikokki Filip Langhoff ja hänen vaimonsa Linda Stenman-Langhoffin Från jord till bord -sarja nähdään Yle TV2:ssa 25. syyskuuta alkaen.
Pariskunta tutkii sarjassa, miten hyvän ruoan aineksia kasvatetaan, kalastetaan ja metsästetään Suomessa.
Joka jaksossa keskitytään yhteen raaka-aineeseen. Ensimmäisessä jaksossa se on punajuuri. Merja Nieminen kertoo viljelmistään Tammisaaren saaristossa Långötorpin puutarhalla.
Tuottajien tapaamisen lisäksi Langhoffit laittavat yksinkertaista ruokaa paikan päällä. Ohjelman lopuksi vuorossa on kolmen ruokalajin ateria yhdessä jakson vieraan kanssa.
Pariskunta haluaa nostaa pientuottajia esille kaikessa, mitä tekee.
Pariskunta haluaa nostaa pientuottajia esille kaikessa, mitä tekee.
Från jord till bord -ohjelma kuvattiin vuonna 2015. Se tuli Yleltä ulos vuonna 2016 ja nyt se uusitaan neljättä kertaa. Sarja on nähty myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
”Ruotsista tuli meille jopa asiakkaita, kun meillä oli se ohjelma ollut siellä”, kertoo Filip Langhoff.
Pariskunta avasi Ask-ravintolan vuonna 2012, se sai Michelin-tähden 2014. Sen jälkeen tulivat Jord-, Sekel- ja Segel-ravintolat. Hangon kesäravintola Segel on nyt talviunilla.
Askissa 97 prosenttia raaka-aineista oli luomua ja lähituotettua, Jordissakin 90 prosenttia. Sekelissa tarjottiin ruokia, joita Suomessa syötiin 1920-luvulla. Segelissä on käytetty paikallisia raaka-aineita niin paljon kuin mahdollista, kertoo Linda Stenman-Langhoff.
”Luomu on hyvin tärkeää niin raaka-aineiden kuin viinien suhteen.”
Pientuottajia ei kohta ole olemassa, ellei heidän tuotteitaan osteta, pariskunta painottaa.
Luomu oli erittäin isossa nousussa, kun Langhoffit tekivät Från jord till bord -ohjelmaa. Koronavuosien ja viime aikojen inflaatiokehityksen myötä tilanne on muuttunut.
”Luomutuotteita on nykyään paljon vaikeampi löytää. Paljon pientuottajia onkin kahdeksan vuoden aikana on jopa lopettanut”, Filip Langhoff kertoo.
”Sen huomaa kaupan hyllystäkin. Esimerkiksi tavallisesta marketista jotkut luomutuotteet ovat hävinneet kokonaan”, sanoo Linda Stenman-Langhoff.
Pientuottajia ei kohta ole olemassa, ellei heidän tuotteitaan osteta, pariskunta painottaa.
”Jos joku haluaa kehittää apin, ehkä voimme olla siinä mukanakin.” Langhoffit
Hyvälaatuisten raaka-aineiden löytämiseen pitää käyttää aikaa ja vaivaa. Tavallinen kuluttaja tarvitsisi helpon kanavan pientoimittajien ruokien löytämiseen.
Linda Stenman-Langhoff miettii, voisiko pienet toimittajat kerätä valtakunnalliseen appiin, joka näyttäisi, missä he ovat ja mitä heiltä saa.
”Kun ihmiset nyt Suomessakin matkustavat kotimaassaan, olisihan se kiva pysähtyä matkan varrelle hakemaan tomaatteja ja sieniä.”
Langhoffien tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki. Cibus Langhoff AB -yritys tarjoaa cateringia ja ravintola-alan konsultointia.
”Olemme avoimia uusille projekteilla. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo. Jos joku haluaa kehittää apin, ehkä voimme olla siinä mukanakin.”
Yle TV2 keskiviikkona klo 10.30, torstaina 11.30 ja perjantaina 11.30
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




