
Hurmaavia makuja jouluun: 4 täydellistä lisuketta
Rasvaisten kalojen ja suolaisen kinkun kaveriksi joulupöytään katetaan runsaat ja maukkaat kasvislisukkeet.Joulu on ruokajuhla, jolloin pöydän täyttävät tutut, klassiset jouluruoat. Mukaan mahtuu kuitenkin aina jotakin uutta ja ehkä yllättävääkin. Tänä jouluna katetaan mukaan uudenlaisia kasvisruokia ja -lisukkeita kinkun ja kalojen seuralaisiksi.
Joulukuusen muotoon aseteltava salaatti on helppo ja herkullinen joulupöydän katseenvangitsija. Valitsimme salaattiin makua tuomaan sinihome- ja vuohenjuuston, mutta voit mainiosti korvata ne lempijuustoillasi.
Rakuunaporkkanat on klassikkolisäke 80-luvulta, mutta ihanalta se maistuu myös tällä vuosikymmenellä. Rakuuna sopii mainiosti porkkanan makuun, voisi jopa puhua täydellisestä makuliitosta. Nämä porkkanalantit ovat omiaan kinkun kaverina.
Lisää kasviksia
Marraskuussa julkaistut uudet kansalliset ravitsemussuositukset suosittelevat lisäämään kasvisten käyttöä.
Monipuolisia ja vaihtelevia kasvikunnan tuotteita olisi hyvä nauttia päivittäin 500–800 grammaa. Määrästä noin puolet olisi hyvä olla vihanneksia sekä juureksia, ja loput marjoja ja hedelmiä.
Erilaisia kasviksia suositellaan käytettävän kypsentämättöminä, kypsennettyinä sekä monipuolisesti ruokien raaka-aineina.
Kasviksia valittaessa kannattaa muistaa myös pakastetuotteet sekä puolivalmisteet, esim. suolaamattomat ja sokeroimattomat kasvissäilykkeet ja -soseet.
Lähde: Kansalliset ravitsemussuositukset 2024
Vihreitä papuja löytyy kaupoista sekä tuoreena että pakasteena läpi vuoden. Ne pyöräytetään nopean keittämisen jälkeen juustoisessa sienikastikkeessa ja viimeistellään rouskuvilla, uppopaistetuilla sipulirenkailla. Jos hyllysi notkuvat syksyn sienisatoa, niin käytä tähän ruokaan herkkutatteja, mutta yhtä hyvin voit käyttää kaupasta ostettavia tuoreita herkkusieniä.
Kinkun kaverina maistuvat lämpimät omenalohkot. Kotimaisia omenoita on nykyään kaupoissa tarjolla ilahduttavasti lähes ympäri vuoden, joten jouluna niihin kannattaa panostaa. Hapokkaanmakeat omenalohkot maistuvat joulupöydässä kalojen ja kinkun kaverina, jolloin perinteiset luumulisukkeet voi unohtaa.
Helppo joulukuusisalaatti
4 annosta
- Ainekset
- 1–2 sidesalaattia
- ½ pkt (à 200 g) vuohenjuustoa
- 50 g sinihomejuustoa
- 6 kirsikkatomaattia
- 6 taatelia
- 2 persimonia
- ½ dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä
- 1 rkl balsamicokastiketta
Valmistusohje
Irrota salaatinlehdet, huuhtele ja kuivaa ne.
Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi ja paista öljyssä kuumalla pannulla molemmin puolin. Käännä kiekot, ennen kuin ne kuumenevat valuviksi.
Murustele sinihomejuusto. Huuhtele ja puolita tomaatit. Poista tarvittaessa taateleista kivet ja paloittele hedelmälihat. Leikkaa huuhdellut persimonit viipaleiksi ja ota niistä pienillä piparkakkumuoteilla kuvioita. Paahda siemeniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä.
Kokoa salaatti leikkuulaudan tai laakean isohkon lautasen päälle. Asettele salaatinlehdet kuusen muotoon. Valuta päälle balsamicokastiketta ja asettele koristeiksi juustot, tomaatit, taatelit ja persimonikuviot. Tarjoa joulupöydän salaattina.
Vinkki: Voit halutessasi vaihtaa vuohen- ja sinihomejuuston haluamiisi muihin juustoihin.
Rakuunaporkkanat on klassikko, joka sopii mainiosti myös joulun liha- ja kalaruokien kaveriksi. Kuva: Sanne KatainenRakuunaporkkanat
4 annosta
- Ainekset
- 4–5 porkkanaa
- 1 rkl voita tai öljyä
- 1 rkl hunajaa
- 1 rkl rakuunaa (kuivattua)
Valmistusohje
Kuori ja viipaloi porkkanat. Keitä viipaleita suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Testaa kypsyys maistamalla. Älä ylikeitä, sillä paloihin saa jäädä hiukan purutuntumaa.
Valuta ja anna hetki kuivahtaa.
Kuumenna rasva pannulla. Lisää hunaja, rakuuna ja porkkanat. Pyörittele hetki, kunnes mausteet sekoittuvat porkkanoihin tasaisesti.
Tarjoa kuumana kinkun tai muun liharuoan kanssa. Rakuunaporkkanat sopivat myös uunilohen kaveriksi.
Joulun papuvuoka
4–6 annosta
- Ainekset
- 1–2 salottisipulia
- 2 dl rypsiöljyä
- 1 ps (250 g) vihreitä ohuita papuja (tuore tai pakaste)
- 1 dl kuivattuja herkkutatteja tai 1 rs tuoreita herkkusieniä
- 2 tl rypsiöljyä
- ¼ tl suolaa
- ¼ tl muskottipähkinää
- 1 dl juoksevaa sulatejuustoa
Valmistusohje
Aloita panemalla kuivatut herkkutatit lämpimään veteen likoamaan. Jos käytät tuoreita herkkusieni, niin puhdista ja viipaloi ne.
Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy pienessä kattilassa 180-asteiseksi, tai kunnes pala vaaleaa leipää ruskistuu minuutissa. Friteeraa sipulirenkaat kahdessa erässä kullanruskeiksi. Varo polttamasta. Nosta rapeat renkaat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
Huuhtele pavut ja leikkaa karat pois. Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Valuta ja anna kuivahtaa.
Purista lionneet sienet mahdollisimman kuiviksi. Kuumenna öljyä pannulla ja paista sieniä hetki. Lisää suola, muskottipähkinä, ½ dl sienten liotusvettä sekä sulatejuusto. Kääntele, kunnes kiehahtaa. Lisää pannulle pavut ja kääntele sekaisin. Siirrä pavut tarjoiluastiaan ja ripottele päälle friteeratut sipulirenkaat. Tarjoa heti.
Vinkki: Jos käytät pakastepapuja, niin niille riittää nopea ryöppäys kiehuvassa vedessä.
Joulun lämmin omenalisäke
4–6 annosta
- Ainekset
- 4 omenaa (kotimaisia)
- 2 tl voita
- 1 rkl siirappia
- ¼ tl kanelia
- ¼ tl kardemummaa
- 2 rkl pinjansiemeniä
- (rosmariinitupsuja)
Valmistusohje
Pese omenat, lohko ja poista siemenkodat.
Mittaa uunivuokaan voi, siirappi ja mausteet. Kuumenna 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Ota vuoka uunista ja sekoita aineet keskenään. Lisää omenalohkot ja kääntele sekaisin. Jatka kuumentamista noin 15 minuuttia, tai kunnes omenat ovat kypsiä, mutta eivät vielä hajoa.
Paahda pinjansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä. Varo polttamasta.
Ripottele pinjansiemenet omenoiden päälle ja viimeistele halutessasi rosmariinitupsuilla.
Tarjoa lämpimät omenat joulupöydässä kinkun kaverina.
Vinkki: Omenoiden tilalla voi käyttää myös kotimaisia päärynöitä. Lajikkeesta riippuen ne kypsyvät 10–15 minuutissa. Lajike vaikuttaa sekä omenoiden että päärynöiden kypsymisnopeuteen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









